Receptai

SŪRIŲ PJAUSTYMO IR SŪRIŲ PEILIŲ GIDAS

Esti nesuskaičiuojamas kiekis sūrių rūšių. Jie skiriasi savo skoniu, tekstūra, gamybos būdu, kilmės šalimi, tad jų pateikimo būdas irgi turėtų skirtis. Skirtingas sūrio rūšis reiktų pjaustyti pagal jiems tinkamas rekomendacijas, taip jo skonis atsiskleidžia geriausiai.

Tad #myliusurį atsako į hamletinį sūrio klausimą: ką daryti su sūrio gabalu? Jį pjauti, laužti, plėšti, trupinti, skusti ar skaldyti? Akivaizdu, jog vien rankų čia nepakaks, tad pridedame ir sūrių peilių gidą!

Sūrių pjaustymo ypatumai

Skirtingiems sūriams – skirtingi peiliai. Jų įvairovė beribė, nuo peilių – siūlų ir trikampio formos skaptuoklio ar tuščiavidurio peilio geriausiai tinkančio pjaustyti minkštuosius sūrius.
Dažniausiai rekomenduojama kietąjį sūrį suskaldyti, o puskiečius – pjaustyti riekelėmis arba kubeliais. Tuo tarpu sūrį su mėlynaisiais pelėsiais galima ir pjaustyti, ir skaldyti, ir laužyti. Pasigilinkime į viską išsamiau.

Išsamus sūrių pateikimo (laužti, pjauti, skaldyti ar plėšti) gidas

Pjauti

Pjaustymui skirtus sūrius atpažinsi pagal formą arba kietumą. Pjaustyti sūrius rekomenduoju tada, kai jie yra apvalios formos arba pusiau minkšti bei puskiečiai. Tarkim, sūriai su mėlynaisiais arba baltaisiais pelėsiais turi sau skirtus peilius, tad Camembert ar brie skaniausia būtų pjaustyti kaip pyragą, o sūrius su mėlynaisiais pelėsiais ­– kvadratiniais arba stačiakampiais gabalėliais.
Puskiečiai sūriai taip pat turėtų būti pjaustomi – kai kurie kubeliais, kai kurie plonomis riekelėmis. Kaip pavyzdžiui, Maasdam sūris bus gardžiausias pateiktas kubeliais, o Bergkäse (vokiškas kalnų sūris) mažais stačiakampiukais arba riekelėmis.
Kai kuriuos kietuosius sūrius (ypač mažai brandintus) siūlau taip pat pjaustyti. Jiems geriausiai tiks riekelės forma.
Šita taisyklė puikiai tinka VILVI Memel Prussia 3 mėn. bei Memel Piquant 2 mėn. brandinimo su skirtingais skoniais (bazilikais, džiovintais pomidorais, jalapeno pipirais). Sūrį su mėlynaisiais pelėsiais VILVI Memel Blue irgi galima pjaustyti, tačiau jam tinka ir laužymas.
Žinoma, kiekviena sūrio rūšis turi jiems skirtis peilius.

Laužti

Kietieji sūriai skiriasi savo brandinimo laiku, tad kai kuriuos, ypač mažai brandintus kietuosius sūrius rekomenduočiau pateikti pjaustytus riekelėmis (naudojant skustuką), o ilgiau brandintus – laužyti. Kaip pavyzdiui, šveicarišką Griujerį, itališkus Pecorino ar Grana Padano.
Tavo vakarėlio stalą tikrai papuoš pjaustyti bei laužyti įvairiomis formomis ir suberti ant medinės ar marmurinės lentelės kietieji sūriai.

Plėšyti

Į šitą klausimą atsakymą rasi lengviausiai! Gerai pažįstami sūriai, kaip Mozzarella ar Burrata – minkšti ir švieži, skaniausiai susivalgys plėšyti. Karvės ar ožkos pieno šviežius sūrius rekomenduoju taip pat plėšti, o tuos, kurie būna itin švelnios kreminės konsistencijos, net primenančius varškę, galima kabinti tiesiog šaukšteliu.

Trupinti

Trupinimui skirti sūriai yra taip pat minkštos konsistencijos, tačiau labiau susifermentavę nei švieži sūriai. Kaip pavyzdžiui, Fetos tipo sūris ar sūris su mėlynuoju pelėsiu.

Skusti

Labai kietus sūrius siūlau skusti specialiu peiliu arba vaisių – daržovių skustuku! Plonos sūrio drožlės tinkamai pagardins makaronų patiekalus, rizoto ar jautienos carpaccio. Eksperimentuok ir išmėgink brandintus Pecorino, Grana Padano, Asiago.
VILVI Memel Reserve12 mėn. labai gardus patiektas būtent taip.

Skaldyti

Skaldymui labiausiai tinka kietesni, gurmaniški sūriai. Dažniausiai skaldytus sūrius pateikiu prie vyno ir alaus degustacijos. Tai trapios, lūžtančios struktūros sūriai, tokie kaip: Asiago ar Pecorino Romano.
Toks būdas tinka VILVI Memel Grand Reserve 18 mėn. brandintam.

Peilių įvairovė

Peilių nuotraukas galite surasti čia. 

Peiliai, skirti labai minkštiems arba šviežiems sūriams:

Peilis – siūlas (Cheese wire)
Sūrio viela geriausiai tinka minkštiems sūriams (pvz. šviežia Mozzarella, Burrata) pjaustyti be smulkinimo. Jis taip pat gali būti naudojamas su pusiau minkštaisiais sūriais.

Ilgas sūrio peilis (Pronged Cheese Knife)
Šis daugiafunkcinis peilis puikiai tiks minkštiesiems sūriams (pvz. Brie) pjaustymui. Tokį peilį gali naudoti ir kietesniems sūriams, o antgaliu pasmeigti nusižiūrėtą sūrio gabaliuką.

Minkšto sūrio peilis (Soft Cheese Knife)
Minkštojo sūrio peilių skylės pjaustymo metu išlaiko sūrį prie peilio, tad galima lengvai išgauti norimą sūrio formą. Geriausiai išgaunamas rezultatas su minkštaisiais ir pusiau minkštaisiais sūriams (pvz. Camembert).

Peiliai, skirti tepamiems, pusiau minkštiems bei puskiečiams sūriams:

Peilis sūrio užtepimui (Cheese Spreader)
Šis suapvalintas peilis naudojamas minkštiems, plaunamiems sūriams ar sūrio skonio užtepėlėms.

Cheddar Cleaver (Cheddar Cleaver)
Šis sūris yra toks mėgstamas ir populiarus, kad jo garbei yra specialiai sukurtas ir peilis! Jį taip pat gali naudoti įvairiems kietiems ar pusiau minkštiems sūriams pjaustyti.

Plokščias sūrio peilis (Flat Cheese knife)
Tai mažesnis skaldytuvo stiliaus peilio variantas. Šis plokščias sūrio peilis yra dar vienas daugiafunkcinis įrankis pusiau minkštam ir kietajam sūriui paruošti.

Sūrio plokštuma / skustukas (Cheese plane)
Šis įrankis – sūrininkų mėgstamiausias! Jis yra naudojamas ploniems sūrio gabalėliams atriekti. Geriausiai tinka pasirinkus pusiau minkštą (Fontina ar Havarti) ir pusiau kietą (Gouda, alpine-style ar Maasdam) sūrio rūšį.

Peiliai, skirti kietiesiams sūriams:

Pjovimo peilis (Chisel knife)
Patogiausia naudojant šios formos peilį smulkiai supjaustyti minkštą sūrį, skusti kietajį sūrį ar tiesiog sukapoti jį į kubelius.

Parmezano peilis (Parmesan knife)
Šio peilio ašmenys gali lengvai suskaldyti kietuosius sūrius, tokius kaip Parmezanas, tad su juo galima lengvai improvizuojant išgauti įdomias vieno kąsnio formas.

Sūrio tarka (Cheese grater)
Ko gero geriausiai atpažįstamas sūrio smulkinimo įrankis! Net neabejoju, kad dauguma jį turite savo virtuvėse ir žinote, kad puikiai tarkuoja pusiau ir kietuosius sūrius.

Tips’ai:

  • Sūrį ragaukite kiek atšilusį, kambario temperatūros, maždaug 16 – 18 laipsnių. Tokiu būdu sūrio konsistencija pagerėja ir kas be ko aromatas suintensyvėja, skonis tampa išraiškingesnis.
  • Sūrį pateik induose, kuriuose nepasikeičia sūrio skonis. Pavyzdžiui ant medinės lentelės, marmuro, stiklo, porceliano arba plastiko paviršiaus.
  • Sūrį drąsiai gali valgyti rankomis arba naudoti smeigtukus.
Dalinkis su draugais

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *