Receptai

Sūrio fondiu – šveicariška klasika

Sūrio fondiu

Sūrio fondiu – patiekalas, kilęs iš Šveicarijos. Šaltiniai teigia, kad apie patiekalą iš sūrio, vyno ir miltų jau buvo kalbama 800-725 m. pr. m. e., mums belieka džiaugtis, kad kalbos niekur nedingo ir fondiu atkeliavo iki mūsų eros.

Legendų, kas atgaivino ir išrado iš naujo, yra nemažai, aišku, viena – jo kilmė Šveicarija. Šveicarų sūrio asociacija jį paskyrė vadintis nacionaliniu šalies patiekalu.

Jis itin pamėgtas Alpių regionuose, dažnam asocijuojasi su slidinėjimo atostogomis, gerai paplušėjus kalnuose, gardžiai sočiai vakarieniauti mirkant įvairius produktus į tirpstantį sūrį.

Sūrio fondiu ruošiamas tirpinant sūrį, sumaišius jį su vynu ir šlakeliu citrinos sulčių.

Tradiciškai jam šveicarai naudoja Gruyère ir Vacherin sūrius. Gruyère – kietasis, riešutiškas karvės pieno sūris. Vacherin – daugiau rūgšties turintis, kremiškas minkštas, bet tąsios konsistencijos sūris, pasižymintis medžio natomis aromate. Jo variacijos galimos įvairios, priklausomai nuo brandinimo laiko.

Klasiškai prie fondiu pateikiami pagardai, kuriuos dažote į ištirpintą sūrį. Pagardai – kiekvieno fantazija, aš pateiksliu keletą klasikinių, ką rinkomės mes.

Stiklą vyno, kuri reikia pilti į fondiu, galima keisti alumi (asmeniškai nesu bandžiusi), kai kada pilamas šlakelis vyšnių brendžio.

Klasikinius fondiu sūrius pakeičiau lietuviškais mėgstamais VILVI sūriais. Galima rinktis vieną lietuvišką, vieną šveicarišką ir paeksperimentuoti.

 

INGREDIENTAI

Jums reikės:

Sūrio fondiu:

  • 180 g sūrio Vilvi MEMEL PRUSSIA 3 mėn. (pakuotė)
  • 240 g puskiečio sūrio Vilvi GOUDA (pakuotė)
  • Stiklinės balto vyno
  • Šlakelio citrinos sulčių
  • Galima papildomai naudoti: šaukštą miltų dėl konsistencijos, česnako, garstyčių, muskato riešuto – dėl skonio

Pagardai:

  • Prancūziška bagetė
  • Obuolys
  • Saliero stiebas
  • Vyšniniai pomidoriukai
  • Bekono gabalėliai
  • Marinuoti agurkėliai
  • Apvirti brokolio gabalėliai

Gaminimo eiga:

Pasiruošiame visus pagardus, bekono juosteles pakepiname, supjaustome obuolį, saliero šaknį, apverdame brokolio gabalėlius.

Bagetę supjaustome ar suplėšome.

Sutarkuojame sūrį ir jį dedame į puodą, pilame stiklinę vyno bei įspaudžiame citrinos sulčių. Pasirinktinai – galite įtarkuoti muskato riešuto.

Sūrio masę maišome, kol ištirpsta visi gumulėliai.

Sūrį perkeliame į sūrio fondiu indą, uždegame žvakę ir laikome jį šiltai.

Ragaudami merkiame pagardus į sūrio masę ir skanaujame.

Dalinkis su draugais

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *