Sūrio fondiu – šveicariška klasika

Sūrio fondiu

Sūrio fondiu – šveicariška klasika

Sūrio fondiu – patiekalas, kilęs iš Šveicarijos. Šaltiniai teigia, kad apie patiekalą iš sūrio, vyno ir miltų jau buvo kalbama 800-725 m. pr. m. e., mums belieka džiaugtis, kad kalbos niekur nedingo ir fondiu atkeliavo iki mūsų eros.

Legendų, kas atgaivino ir išrado iš naujo, yra nemažai, aišku, viena – jo kilmė Šveicarija. Šveicarų sūrio asociacija jį paskyrė vadintis nacionaliniu šalies patiekalu.

Jis itin pamėgtas Alpių regionuose, dažnam asocijuojasi su slidinėjimo atostogomis, gerai paplušėjus kalnuose, gardžiai sočiai vakarieniauti mirkant įvairius produktus į tirpstantį sūrį.

Sūrio fondiu ruošiamas tirpinant sūrį, sumaišius jį su vynu ir šlakeliu citrinos sulčių.

Tradiciškai jam šveicarai naudoja Gruyère ir Vacherin sūrius. Gruyère – kietasis, riešutiškas karvės pieno sūris. Vacherin – daugiau rūgšties turintis, kremiškas minkštas, bet tąsios konsistencijos sūris, pasižymintis medžio natomis aromate. Jo variacijos galimos įvairios, priklausomai nuo brandinimo laiko.

Klasiškai prie fondiu pateikiami pagardai, kuriuos dažote į ištirpintą sūrį. Pagardai – kiekvieno fantazija, aš pateiksliu keletą klasikinių, ką rinkomės mes.

Stiklą vyno, kuri reikia pilti į fondiu, galima keisti alumi (asmeniškai nesu bandžiusi), kai kada pilamas šlakelis vyšnių brendžio.

Klasikinius fondiu sūrius pakeičiau lietuviškais mėgstamais VILVI sūriais. Galima rinktis vieną lietuvišką, vieną šveicarišką ir paeksperimentuoti.

 

Sūrio fondiu:

  • 180 g sūrio Vilvi MEMEL PRUSSIA 3 mėn. (pakuotė)
  • 240 g puskiečio sūrio Vilvi GOUDA (pakuotė)
  • Stiklinės balto vyno
  • Šlakelio citrinos sulčių
  • Galima papildomai naudoti: šaukštą miltų dėl konsistencijos, česnako, garstyčių, muskato riešuto – dėl skonio

Pagardai:

  • Prancūziška bagetė
  • Obuolys
  • Saliero stiebas
  • Vyšniniai pomidoriukai
  • Bekono gabalėliai
  • Marinuoti agurkėliai
  • Apvirti brokolio gabalėliai

Gaminimo eiga:

Pasiruošiame visus pagardus, bekono juosteles pakepiname, supjaustome obuolį, saliero šaknį, apverdame brokolio gabalėlius.

Bagetę supjaustome ar suplėšome.

Sutarkuojame sūrį ir jį dedame į puodą, pilame stiklinę vyno bei įspaudžiame citrinos sulčių. Pasirinktinai – galite įtarkuoti muskato riešuto.

Sūrio masę maišome, kol ištirpsta visi gumulėliai.

Sūrį perkeliame į sūrio fondiu indą, uždegame žvakę ir laikome jį šiltai.

Ragaudami merkiame pagardus į sūrio masę ir skanaujame.

Komentarų dar nėra

Palikite komentarą