Receptai

Sūriai taip pat turi savo kolekcijas? + ką reiškia „terroir“

Yra toks terminas terroir. Jis dažniausiai naudojamas kalbant apie vyną, kavą, paskutinis kelis metus ir pasakojant šokolado, druskos ar net pipirų istorijas.

Terroir reiškia įvairių veiksmų ir charakteristikų visumą, apima geografinę produkto kilmę, reljefą, dirvožemį bei visą aplinką. Šį kartą kviečiu pasižvalgyti po VILVI MEMEL sūrių terroir.

Sužinokite, iš kur jie kilę, kodėl būtent taip vadinasi, ir gaminkite dar skaniau bei su dar didesniu įkvėpimu.

Ką reiškia pavadinimas MEMEL?

MEMEL prūsiškai reiškia Nemuną arba Klaipėdos kraštą. Šių sūrių istorija prasideda būtent tarp Nemuno vingių plytinčiose sodriose pievose.

Čia, istorinėje Mažojoje Lietuvoje, pienininkystės tradicijos puoselėjamos jau ilgus metus. Sūrius Vilkyškių miestelio pieninė pradėjo gaminti dar 1934 metais. Visai neseniai „Vilvi Group“, tęsdama ilgą ir garbingą sūrių gaminimo istoriją, pristatė atnaujintą sūrių kolekciją, suteikę jai MEMEL vardą.

Ypatingą jausmą kelią ir tai, jog sūriai brandinami ant tradiciškų skandinaviškos eglės lentų, naudojant specialios technologijos dangą.

MEMEL kolekcija

„Memel Prussia“ – 3 mėnesių brandinimo sūris.

Jo vardas – „Prussia“ – atspindi Mažosios Lietuvos kraštą, nuo seno garsėjantį puikiais pieno produktais.

3 mėnesius brandintas kietasis sūris – švelnaus aromato, kreminio, saldžios grietinėlės skonio su fantastiniu riešutų poskoniu.

„Memel Prussia“ gaminamas iš šviežio karvių pieno, nokinamas padengus juoda sūrio danga, leidžiančia išgauti puikią kietojo sūrio išvaizdą ir jam natūraliai sunokti.

Šio sūrio panaudojimas – itin platus: tinka kaip užkandis, puikiai dera į sumuštinius, jį tarkuoju į pastos patiekalus, ant grikių. Dažnai valgau ir vieną. Sūris taip pat puikiai atsiskleidžia šalia vyno, tad yra labai laukiamas užkandžių lentos ilgiems vakarams svečias.

„Memel Prussia“, pateiktą riekelėmis, man itin patinka sukti ant duonos lazdelių, mėgstu derinti jį ir su uogienėmis ar įvairiais išskirtinio skonio džemais.

Prisipažinsiu – tai vienas mėgstamiausių mano sūrių, tad kol rašiau šį aprašymą net nuėjau paragauti – neatsilaikiau!

„Memel Reserve“ – 12 mėnesių brandinimo sūris.

„Reserve“ – tai „išlaikytas“, brandus sūris.

„Memel Reserve“ – klasikiniu būdu 12 mėnesių rūpestingai brandintas sūris. Branda jam suteikia ypatingą vaisių poskonį ir trapią, lūžtančią struktūrą. Šis sūris gaminamas iš aukščiausios kokybės Nemuno pievose ganomų karvių pieno. Jo nokinimui naudojama speciali žalsvos spalvos sūrio danga, kuri sudaro natūralias nokimo sąlygas.

„Memel Reserve“ idealiai tinka derinti kaip užkandį prie vyno, sūris taip pat puikiai draugauja su riešutais. Tarkuotas ar riektas plonai – puikus makaronų gardinimui. Man jis tapo nepakeičiamas gaminant rizoto…

Daug naujų atradimų su šiuo sūriu laukia ateinančiais metais!

„Memel Grand Reserve“ – 18 mėnesių brandinimo sūris.

„Grand Reserve“ mums sako, kad šis sūris – dar brandesnis, kas suteikia jam dar daugiau išraiškos ir charakterio.

Tai – linijos vyriausiasis, 18 mėnesių brandintas kietasis sūris. Dėl savo brandos „Memel Grand Reserve“ pasižymi itin išraiškinga lazdyno riešutų, džiovintų abrikosų bei grietinės aromatų puokšte. Super tinka į sūrių lentą užkandžiams, dera prie vyno ar kitų gėrimų. Ypatingai puikus gardinant įvairius pasta patiekalus, troškinius. Su juo planuoju eksperimentuoti virtuvėje ir sukurti nemažai unikalių receptų.

„Memel Piquant“ – 2 mėnesių brandinimo sūriai.

Pavadinimas „Memel Piquant“, kaip jau galima numanyti, nurodo, kad šie sūriai – pikantiški.

Šie įvairiaspalviai puskiečiai sūriai – vakarėlio vaišių stalo ar degustacijų puošmena. Kiekvieno iš 3-jų sūrių spalva padeda nuspėti, kuo jis pagardintas – jalapeno pipirais, bazilikais ar saulėje džiovintais pomidorais. Pažymėtina, kad pastarieji ingredientai šiuose sūriuose – natūralūs. „Memel Piquant“ puikiai tinka kaip užkandis, karštiems patiekalams gardinti, o aštraus skonio sūris su jalapeno pipirais – patiks ir skanaujant prie alaus. Iš jų taip pat galima gaminti gardžius padažus ar spalvinti makaronų patiekalus, picas.

Oranžinis „Memel Piquant“ pagardintas aštriais jalapeno pipirais, žaliasis – švelnaus skonio baziliko lapeliais, ryškus raudonas – saulėje džiovintais pomidorais.

Išbandykite šventišką sūrių lentą arba gardžias namines duonos lazdeles.

„Memel blue“ – mano favoritas!

Sūrių flagmanas – populiariausias Lietuvoje sūris su mėlynojo pelėsio Penicillium roqueforti kultūra. Brandinamas ypatingomis sąlygomis, šis sūris tampa išskirtinės struktūros: balta jo masė išraižyta mėlynojo pelėsio gijomis. „Memel blue“ – puikus užkandis, derantis su įvairiais vaisiais: kriaušėmis, melionais, figomis. Tobulai tinka derinant su įvairiais džemais, idealus prie saldesnio vyno, pavyzdžiui, Porto ar saldaus Eiswein iš Riesling vynuogių. Dažnai naudojamas kaip sudėtinė gurmaniškų patiekalų ar pagardų dalis.

Ir šiuo metu jau griaužiu grissini lazdelę su gabalėliu „Memel blue“ ir figų džemu… Nežinau, kaip dar labiau galėčiau įprasminti laimę.

Su šiuo sūriu esu sukūrusi bene daugiausia receptų ir planuoju nesustoti!

O kuris iš VILVI MEMEL linijos sūrių tavo mėgstamiausias?

Dalinkis su draugais

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *