Klasikinė prancūziška svogūnų sriuba užkepta sūriu su skrebučiu

Klasikinė prancūziška svogūnų sriuba užkepta sūriu su skrebučiu

Sakoma, jog svogūnų sriubą valgė ir Senovės Romoje. Antrą kvėpavimą ji įgavo Prancūzijoje. Yra tiek jos atsiradimo istorijų, kad būtų galima pasakoti savaitę, tačiau jos išpopuliarėjimo era siejama su Prancūzijos karaliumi Liudviku XV Mylimuoju. Grįžęs po medžioklės savo indaujoje rado svogūnų, sviesto ir šampano. Ir prisiminė ragautą bičiulio Stanislavo gamintą sriubą, o pastarasis ją atrado Šampanės regione. Kaip painu ten bebūtų, ačiū visiems, kas ją gamino ir tęsė jos gyvavimo ciklą.

Dabar klasiškai sriuba užkepama su Gruyère sūriu, tačiau aš naudoju mūsų myliu sūrį kolekciją – naująjį rinkoje Vilvi Memel Reserve.

Vilvi Memel Reserve – klasikinio – 12 mėn. – brandinimo, lūžtančios trapios struktūros kietasis sūris. Ji susiformuoja jo nokinimo metu. Memel Reserve sūris gaminamas iš aukščiausios kokybės, lietuviško, Nemuno užliejamose pievose ganomų karvių pieno. Sūris išraiškingo aromato bei vaisiško poskonio.

Sriubos puodui jums reikės: 

  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus 
  • 2 v.š. sviesto 
  • 5-6 didelių svogūnų
  • druskos
  • pipirų
  • 5 a.š. rudo cukraus arba melasos 
  • 2 v.š. miltų 
  • ⅔ puodelio raudono vyno 
  • 8 puodeliai daržovių ar jautienos sultinio 
  • 2-3 šakelės šviežio čiobrelio 
  • Bagetės
  • Vilvi Memel Reserve 12mėn. brandinimo sūris (gausiai, priklausomai nuo porcijų skaičiaus) 

Gaminimo eiga:

Pirmiausia supjaustykite svogūnus per pusę ir tuomet griežinėliais. 

Į puodą supilkite aliejų, įdėkite sviestą, sviestui ištirpus sudėkite svogūnus, viską pamaišykite. Ugnį sumažinkite iki vidutinės, uždenkite ir patroškinkite 15min.

Po 15min. suberkite pipirus, druską bei cukrų ir palikite svogūnus karamelizuotis 30min, vis pamaišant kas 5min., kad svogūnai nepriliptų prie puodo dugno. 

Kai svogūnai jau bus susikaramelizavę, suberkite miltus, pamaišykite ir pakepkite, kol pasidarys tiršta masė. Tuomet supilkite vyną, o kai vynas išgaruos, supilkite sultinį ir įdėkite čiobrelį.

Sriuba būtų kaip jau ir baigta, bet kuo viskas ilgiau, tuo skaniau, todėl ją reikėtų pavirti dar bent 35min. Nepamirškite uždengti, kad skonio koncentracija neišgaruotų. 

Per tą laiką sutarkuokite Vilvi Memel Reserve sūrį, porcijai reikės saujelės sūrio. 

Ir paskrudinkite bagetės gabalėlius. Juos apibarstykite druska, pipirais, apšlakstykite aliejumi ir pagrilinkite orkaitėje kelias minutes. 

Porciją sriubos įpilkite į karščio nebijantį indelį, įdėkite skrebutį, užberkite sūrio ir pašaukite į orkaitę keliom minutėm, kol sūris ištirps ir šiek tiek apskrus. 

Skanaus! Bon appétit! 

Komentarų dar nėra

Palikite komentarą