Lietuvių tautą dar kitaip būtų galima vadinti padažinių tauta. Kaip mano vienas bičiulis, ilgus metus gyveninantis Lietuvoje (bei daug keliaujantis), bet gimęs ir augęs ne čia, sakė, jog dar nematė jokios kitos šalies, kurioje žmonės būtų ant tiek pamišę dėl padažų. Hm, na gal ir taip. Kai dabar perbėgiu visus svečiavimusis pas senelius, tėvų draugus, savo draugus ir populiariausius maistus – prieš akis iškyla grietinėlės ir sviesto, grietinės ir spirgučių, na ir visokie kiti įmantrūs padažai. Tautinės mišrainės – su padažu, tautiniai kebabai – su padažu, tautiniai dešrainiai degalinėse – su trim padažais. Silkė su bulvėm ir tai su padažu, koldūnai – su padažu. Trumpai tariant, padažai yra svarbus dalykas ir padažai yra jėga. Ta proga, #myliusuri du padažai. Ir abu…patikėkite…žiauriai geri.
Pirmasis padažas skirtas ir dedikuotas voveraitėms, bet išties yra toks universalus, kad tiks ir su itališkais ravioli, ir su lietuviškais koldūnais, ir su vištiena, ir su lašiša, net ir su virtais kiaušiniais (išbandėm).
O antrasis padažas labiau gurmaniškas ir tiesiog idealiai dera prie gero ant grilio kepto steiko (aišku, dera ir ant kepto ant keptuvės). Ačiū Jonei (prisijungusiai prie #myliusuri) už koolaboraciją ruošiant (ir valgant) šitą skanėstą.
Tad pirmyn, neriam į padažą!
INGREDIENTAI
Jums reikės:
Voveraitės su mėlynojo pelėsio sūrio padažu:
- 150ml pieno
- 150g Vilvi Memel Blue sūrio su mėlynuoju pelėsiu
- 2 a.š. vorčesterio padažo
- Juodųjų pipirų
- Druskos (šiaip nebent mėgstate sūriai, bet iš esmės net nereikia)
Voveraitėms:
- Voveraičių
- Svogūno laiškų (galima ir svogūno dėti)
- Lašinukų spirgučiams
- Bulvių
- Krapų
- Druskos
- Pipirų
- Sviesto
- Mėgstamų salotų
Mėlynojo pelėsio sūrio padažas vol.2:
- Pieno (3,5 riebumo) 150 ml
- Vilvi Memel Blue sūrio su mėlynuoju pelėsiu
- Arbatinio šaukštelio sojų padažo
- Poros lapelių šviežių mėtų
- 1 vnt apelsino
- Druskos (pagal skonį)
Prie padažo:
- Jautienos steiko
- Druskos
- Pipirų
- Rozmarino
- Bulvių
- Pomidoriukų
- Mini kukurūziukų ar kitų mėgstamų daržovių
Gaminimo eiga:
Voveraitės su mėlynojo pelėsio sūrio padažu:
Į nedidelį puodelį ir prikaistuvą pilkite pieną, truputį pašildykite, bet neužvirkite.
Tuomet dėkite pelėsinį sūrį, pilkite vorčesterį.
Viską ruoškite ant vidutinės ar mažesnės nei vidutinės ugnies. Ramiai maišykite ir laukite, kol sūris ištirps.
Keli gabaliukai gali likti. Man patinka. Bet jeigu esate perfekcionistas, maišykite iki tol, kol sūris ištirps idealiai.
Voveraitės
Jas nuplaukite ir išvalykite. Sūriame vandenyje virkite bulvytes (aš verdu su lupenomis). Į keptuvę su šlakeliu aliejaus dėkite smulkiai kubeliais pjaustytus lašinukus (mat tuoj jie išskirs riebalų), svogūno laiškus ir svogūnus, pakepkite. Tuomet dėkite voveraites. Jas reiktų kepti vos kelias minutes. Voveraitės turėtų būti truputį traškios. Pilkite padažą, krapų, jeigu mėgstate, berkite pipirų ir traukite iš puodo bulves.
Bulves patraiškau šakute ir uždedu gabalėlį sviesto bei gausiai krapų.
Garnyrui tinka neutralios gaivios žaliosios salotos, ruošiau su žalia cukinija ir mėgstamais lapais.
Mėlynojo pelėsio sūrio padažas vol.2:
Į trintuvą supilkite pieną ir Memel Blue mėlynojo pelėsio sūrį.
Tuomet plakite iki tol, kol tekstūra pasidarys vientisa ir nebeliks sūrio gumulėlių, o padažo pagrindas sušils.
Tuomet pilkite arbatinį šaukštelį sojų padažo, 50 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių, įtarkuokite šiek tiek apelsino žievelės.
Berkite druskos pagal skonį ir įdėkite porą mėtų lapelių.
Jeigu norisi tirštesnės tekstūros padažą, jį perpilkite į indelį ir per naktį palaikykite šaldytuve ramybės būsenoje.
Skonių variacija
Nemėgstate mėtų? Pabandykite jas pakeisti petražolėmis ar rozmarinais.
Steikas, bulvės ir daržovės:
Griežtų taisyklių, kad tik būtent prie šitų ingredientų tinka padažas – nėra. Jis puikiai tiks prie bet kuriuo amplua iškeptos steiko. Ir ne tik jautienos.
O mes steiką, bulves, pomidorus ir kukurūzus kepėme ant grilio. Pašlakstėme viską aliejumi, padruskinome, papipirinome ir papildomai pagardinome rozmarinu. Kuris labai gražiai padraugavo tiek su mėta, tiek su mėlynojo pelėsio sūriu.