Receptai

Apie sumuštinį iš abiejų pusių

Kas išdrįstu pasakyti, jog sumuštinis nėra maisto karalius! Gal ne visada pačio sveikiausio, bet visų mėgstamo.

Prisiminkite savo vaikystę ir sumuštinius su juoda duona, sviestu bei sūriu…Nostalgiška, argi ne? Bent jau manojoje vaikystėje jie labai skaniai valgėsi su juoda arbata, pagardinta citrina. Ir nors dabar sumuštinių yra begalių begalės, vienas už kitą sveikesnių, mandresnių ir įmantresnių – visgi pasiaiškinkime nuo ko viskas prasidėjo.

Sumuštinio istorija – ponas Sendvičas

Sendvičas (ang. Sandwich) yra istorinis miestelis pietryčių Anglijoje. Ten gyveno ir grafų dinastija –Earl of Sandwiches. Vienas jos atstovų, žinomas valstybės veikėjas, aristokratas Džonas Montag, ketvirtasis Sendvičo grafas, ir yra laikomas sumuštinio krikštatėviu. Grafas, bepramogaudamas „Beef Steak Club“, taip įsijautė į žaidimą, jog patingėjo eiti vakarienės į restoraną, o valgyti, žinoma, norėjosi. Padavėjo grafas paprašė tiesiog gabalo mėsos tarp dviejų duonos riekių – kad nesusiteptų pirštų. Tai pamatę kiti svečiai susižavėjo ir pradėjo prašyti: „man to paties, ko ir Sandwichui“.  Nuo to laiko Sandvičų pavardė amžiams buvo susieta su sumuštiniu.

O gal viskas prasidėjo dar anksčiau arba tiesiog visur?

Pasak italų, jie pirmieji valgė sumuštinį. Jis buvo valgomas dar Senovės Romoje. Sumuštinis Italijoje vadinamas panis ac perna– duona su kumpiu.

Žydai teigia, jog tai jie pirmieji pagamino sumuštinį. Istoriniai šaltiniai pasakoja, jog vienas žydų rabinas, gyvenęs Babilone, Hillel, žydų Velykų (Pesach) šventės metu iš paaukotos ėriuko mėsos, paplotėlių macų, kurie buvo pagrindinis žydų maistas dykumose bei karčių žolelių, pagamino sumuštinį.

Į Ameriką sumuštinis atkeliavo kartu su vokiečių emigrantais. 1900 metais pirmasis parduotas sumuštinis buvo pavadintas Vokietijos miesto Hamburgo garbei –hamburgeriu. Broliams McDonald’ams idėja labai patiko – jie pradėjo nuo hot dog’ų ir 1940-ais metais atidarė savo pirmąjį restoraną.

Sumuštinių pasaulis

Sumuštinis skirtingose šalyse turi ne tik skirtingas istorijas, bet ir vardus: Vokietijoje duoną aptepus sviestu atsirado butterbrod, kaip jau kalbėjome, Anglijoje mėsa tarp dviejų riekelių virto sandwich, o iš JAV po pasaulį paplito sumuštinis iš kotleto ir bandelės, žinomas hamburgerio vardu.

Iš Prancūzijos kilę croque monsier yra nemirtinga klasika. Jie ruošiami su šviesia duona, kumpiu, daug sūrio ir Bešamelio padažu. Club Sandwich sumušinis – garsus Niujorke, PAR kviečia ragauti gatsby(prancūziškas batonas, kumpis arba dešra, salotų lapai, sūris ir skrudintos bulvytės), sausage sizzle atvykęs iš Australijos, o Trinidade ir Tobage rastume shark & bake su ryklio mėsa.

Kaip gi be sūrio?

Negalima nepaminėti sūrainio, mums gerai žinomo kaip čyzburgerio (cheeseburger). Jis populiarumo susilaukė vos po 20 metų, kai atsirado hamburgeriai. Ačiū virėjui Lionel Sternberger, už tai, ir hamburgerį papildei sūriu. Nuo tada sūris tapo neatsiejama žymiųjų hamburgeriu dalimi. Iki dabar dėl jų eina iš proto puse pasaulio.

Toks pat kaip ir šis, populiarus yra karštas sumuštinis su sūriu, valgomas visame pasaulyje. Tradiciškai ruošiamas iš šviesios duonos ir Čederio sūrio, šis amžina klasika tapęs sumuštinis yra įgavęs daug veidų: skirtingų duonų ir sūrių derinių.

Sumuštiniai su sūriu tradiciškai JAV teikiami prie įvairių sriubų, italijoje sūris (dažniausiai mocarela) keliauja į panini, Gruzijoje į chačepuri, o Meksikoje į kesadilijas.

O štai ir mūsų karšto sumuštinio su sūriu versija:

Karšti sumuštiniai ir vėl kaitina valgytojus (receptas su vienu, dviem arba trim sūriais)

Sumuštinių ateitis ir tendencijos

Dabar galima rasti įvairiausių šio užkandžio variacijų – nuo visiems įprastų burgerių iki veganiškų suvožtinių. Visgi, sveikos mitybos kultas daugelį skatina domėtis tobulesniais sumuštinio receptais..

Beje, paminėtinas faktas, jog atgiminą išgyvena daniškasis „Smørrebrød“ sumuštinis. Jis siejamas su atviro sumuštinio populiarėjimu. Kai kurie maisto žinovai ir žurnalistai teigia, kad „Smørrebrød“ planuoja netgi išstumti visų dievinamus burgerius (?!). „Smørrebrød“ gaminamas iš ruginės duonos, sviesto ir šaltos sūdytos, rūkytos ar keptos mėsos. Mėsa gali būti keičiama žuvimi ar krevetėmis. Pagrindinis sumuštinio akcentas – pilno grūdo duona. Būtent nuo jos priklauso sumuštinio maistinė vertė.

Virtualus sumuštinis

Šiandien, kai puse gyvenimo persikėlė į Instagram, ten iškeliavo ir sumuštinis.

Daugiau nei 5,5 milijono nuotraukų su grotaženkliu #sandwich rodo, jog visame pasaulyje jis vis dar puikiausiai laikosi topuose tarp maisto nuotraukų.

Populiariausi Instagram

Atverkite Instagram paieškos langą, suveskite #sandwich ir išvysite, jog populiariausi visgi ne veganai ir ne sveikuoliai, visgi pasaulis vis dar pamišęs dėl daug sūrio ir dviejų gabalų šviesios duonos ar bandelių. Be abejo, neatsilieka ir gabalėliai plėšytos mėsos, daug kumpio ar gero gabalo mėsos kepsnio. Sumuštiniai tampa arba didesni, arba atviri, bet vis įdomesni ir skanesni!

Dalinkis su draugais

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *