Receptai

Kaip teisingai laikyti sūrį šaldytuve

Suprantu, jog tikrieji sūrio fanai sakys, kad sūrio išlaikyti neįmanoma, nes norisi jį visą suvalgyti, tačiau kartais taip nutinka, kad užsipirkus jo daugiau, tenka jam pagulėti ir šaldytuve. Tad #myliusuri komanda dalinasi laikymo ypatumais.

Visų pirma, reiktų žinoti, jog sūris yra gyvas ir jis kvėpuoja. O tai reiškia, jog norint jį išlaikyti šviežią, gardų ir patrauklų, būtina suteikti pakankamai deguonies ir drėgmės. Plastikinė pakuotė sūrį dusina,įkalina drėgmę, o taip galiausiai sūris praranda tekstūrą ir pikantišką skonį.

Šiek tiek gąsdina? Nesijaudinkite, sūrį išlaikyti šviežią ir vis dar flirtuojantį su skonio receptoriais, nėra sudėtinga.

Štai 5 paprasti žingsniai, kaip tinkamai apgyvendinti poną sūrį savo namuose, kad ir trumpam:

1.Patikrinkite įpakavimo datą

Plastikinė pakuotė neleidžia patekti deguoniui. Tai dar labiau blogina šio produkto kokybę.

Tačiau itin trumpą laiką, sūris gali išgyventi ir taip.

Patikrinkite datą ir įsitikinkite, ar sūris supakuotas ne ilgiau nei savaitę. Jeigu ant pakuotės nurodyta tik pardavimo data, įvertinkite situaciją, apžiūrėkite plutą ar nėra įtrūkimų, pelėsio pėdsakų bei spalvos blukimo.

2. Grįžus iš parduotuvės, sūrį iškart išlaisvinkite iš plastikinės pakuotės

Kaip jau minėjau, plastikinės pakuotės įkalina drėgmę, o tai sūrio plutą daro slidžia, gličia, apipelijusia ir skleidžiančia keistą kvapą. Išpakuojant produktus, apnuoginkite ir sūrį, leiskite jam keletą minučių pakvėpuoti. Jeigu sūris tvirtas ir jame šiek tiek juntamas „šaldytuvo poskonis“, paimkite lygų peilį (ne dantytą) ir nulupkite ploną blizgantį sluoksnį.

3. Apvyniokite sūrį specialiu, jam skirtu, arba tiesiog kepimo popieriumi ir įdėkite į užspaudžiamą maišelį

Popierius leidžia patekti orui ir reguliuoja drėgmę. Taigi, įsukite jį į specialų, jam skirtą, arba kepimo popierių ir įdėkite į užspaudžiamą daugkartinį maišelį. Kai sūrį apgyvendinate šaldytuve, įsitikinkite, kad jis visiškai padengtas popieriumi ir nelieka plikos dalelės, kitaip jis išsausės, kaip rankos, žvarbų žiemos vakarą, pamiršus pirštines.

4. Neišmeskite sūrio, kai jis apipelija

Jau minėjome, jog sūris gyvas ir kvėpuojantis. Taip yra todėl, nes jis fermentuojamas, o tai reiškia, jog jame gyvena ir dauginasi įvairūs mikroorganizmai. Kartais šios bakterijos ir pelėsiai išlenda netinkamose vietose ir pradedame matyti baltus pėdsakus, kurie neramina. Jeigu sūris pakito nedaug, – tai nėra blogai, tiesiog nupjaukite susidariusį ploną pelėsio sluoksnį. Galite pakeisti ir įvyniojimo popierių. Vienintelė išimtis šiai taisyklei – šviežias sūris. Jeigu jis pradeda pelyti – metas jį išmesti.

5. Sūrį suvalgykite kuo greičiau

Sūrio gyvenimas pradeda trumpėti iškart jį prapjovus, tad geriausia šį produktą suvartoti kuo greičiau. Pirkite jo tiek, kiek greitu metu galite suvalgyti, kitu atveju teks skubiai rengti vyno vakarą arba vaišinti kaimynus. Svarbu žinoti, jog ne visi sūriai gyvena pagal vienodas taisykles – idealiausia šviežią sūrį suvartoti per keletą dienų, lengvai brandintą ne ilgiau nei per keletą savaičių. Tvirtesnius sūrius galite laikyti keletą savaičių,  kietuosius – mėnesį ar dar ilgiau, ypač laikant didesnius gabalus, tik svarbu kas savaitę patikrinti kaip sūriui sekasi susidoroti su pelėsiu.

Dalinkis su draugais

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *