Kiekvienas ruduo pas kiekvieną jūsų, drįsčiau spėti, neatsiejamas nuo obuolių pyrago. Ir nors dažni obuolių pyrago receptai yra paprasti, bet čia, kaip ir su šaltibarščiais, pas kiekvieną šeimininkę – kitokie. Bent mano šeimoje kiekvienas kepa labai skirtingą obuolių pyragą. Kurį aš, kaip bebūtų keista, kepu su sūriu!
Truputį apie obuolių pyragą:
- Tai bene dažniausiai kepamas pyragas kiekvienų namuose
- Tai pyragas, kuriam reikia itin mažai ingredientų
- Tai pyragas, kurio savikaina nedidelė, o rezultatas – didis!
INGREDIENTAI
Jums reikės:
- 500g Sluoksniuotos tešlos (aš naudoju šaldytą, bet jeigu turite laiko ir noro – prašau, kočiokite)
- apie 1kg naminių obuolių
- 50g sviesto
- cinamono
- cukraus arba medaus
- kiaušinio trynio (aptepti)
- 50g smulkinto pelėsinio sūrio Vilvi Memel Blue
Gaminimo eiga:
Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais.
Keptuvėje ištirpdykite sviestą, dėkite obuolius, pilkite cinamoną, obuolius bei cukrų arba medų. Patroškinkite lengvai maišydami, kol obuoliai karamelizuosis.
Ant kepimo skardos tieskite kepimo popierių dėkite tešlos lakštus, tuomet obuolius (truputį atvėsinkite) ir barstykite sūrio. Mėgstantiems intensyvesnį skonį – daugiau, norintiems tik papildomo prieskonio – mažiau.
Tešlą iškloję ant skardos, ją įpjaukite kraštuose, o per vidurį palikite vietos obuoliams. Tuomet lenkite kiekvieną stačiakampį, kaip parodytą nuotraukoje.
Taip pyrago viršus bus dailesnis. Aptepkite pyagą trynio plakiniu.
Pyragą pašaukite į 200 laipsnių orkaitę. Beje, temperatūra labai svarbi, nes per žemoje temperatūroje gali išbėgti sluoksniuotoje tešloje esantis sviestas.
Skonių variacija:
Obuolius galite keisti kriaušėmis arba moliūgais! Prie abiejų puikiai tiks sūris su mėlynuoju pelėsiu.