Sūrio ir vyno tinder’is. Derinimo gidas ir patarimai

Sūrio ir vyno tinder’is. Derinimo gidas ir patarimai

Sūrių pasaulyje priskaičiuojama keli tūkstančiai rūšių, na, visai kaip ir vyno. Visko išragauti, kaip ir visko išmokti, bei visko suderinti net nebūtų įmanoma. O kam daryti, kas neįmanoma, kai galima daryti tai, kas įmanoma.

Čia įdedu dar nuorodą į straipsnį apie sūrio rūšis ir kaip jie skirstomi.

Sūrių gidas – klasifikacija ir populiariausios rūšys

 

Taip pat sūrio ir užkandžių lentos inspiraciją vyno vakarams.

Sūrių lenta, kuriai neįmanoma atsispirti (+ deriniai ir pagardai)

O mes pratęskime ir pagvildenkime temą, su kokiu gi vynu kurį tai sūrį derinti.

Sūrio ir vyno derinimo gidas:

Sūrių ir vyno derinimas vyksta labai panašiai, kaip ir visų kitų patiekalų derinimas su vynu. Derinimo variantų yra keli, tai reiškia, kad derinyje produktai gali kontrastuoti arba gali adaptuotis vienas prie kito.

Nėra vieno vienintelio derinio, nes tam tikras vynas pabrėžia vienas savybes, kitas gali pabrėžti kitas. Kaip pavyzdžiui, rūgštis puikiai įveikia riebius padažus, įveikia aliejingumą, sūrumą – riebi žuvis, grietinėliniu pagrindu gaminti padažai, – dera su daugiau rūgšties turinčiais vynais.

Derindami:

  • Turite nuspręsti, kuris diktuos sąlygas, t.y. ar dominuos vynas, o sūris tik papildys, ar dominuos sūris, o vynas tik papildys;
  • Nepamirškite apie aromatus. Aromatai gali būti pagrindinė gairė deirnimui;
  • Individualių produktų savybių;
  • Bei apie tai, jog kiekvieno mūsų skonis yra individualus, tad normalu, kad kas vienam atrodo #perfectmatch, kitam gali būti vidutinis suderinamumas.

Keli patarimai:

  • Sūrumas neutralizuoja vyno rūgštį ir papildo saldumą, pvz. desertinis vynas ir vynas su mėlynuoju pelėsiu;
  • Rūgštis gerai susidoroja su riebumu, pvz. Sauvignon Blanc ir minkštas ožkų pieno sūris;
  • Didesnė vyno rūgštis užgožia menkesnę sūrio rūgštį;
  • Taninai, esantys vyne, puikiai sutaria su baltymais, pvz. raudonas vynas ir sūris bendrąja prasme;
  • Alkoholis ir taninai sustiprina sūrio su priedais skonį, pvz. Rioja ir 2 mėn. brandintas puskietis “Pippiro” iš „Vilkyškių pieninės”;
  • Vyno rūgštis sustiprina sūrio su priedais skonį, pvz. Sauvignon Blanc ir Vikyškių Basilis su bazilikais

Sūriai ir deriniai:

  • Mocarela, mocarela di bufala ar buratta puikiai derės su baltaisiais Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Greco di Tuffo vynuogių vynais, Rose, raudonuoju Sangiovese (Chianti)
  • Ricotta – Pinot Grigio
  • Camembert – šampanas, įvairūs kiti burbulai, Riesling
  • Brie – truputį ąžuole palaikytas Chardonnay, šampanas, Riesling
  • Feta – baltieji Muscadet, Sauvignon Blanc, raudonasis Pinot Noir
  • Brillat-Savarin – šampanas ir kiti putojantys vynai, Late Harvest, Eiswein, Trockenbeerenauslese, Pouilly-Fuisse regiono
  • Su mėlynuoju pelėsiu, pvz. Memel Blue Vilkyškių arba Roqueforte su pastiprintu vynu Tawny Port, saldžiuoju vynu Sauternes, Eiswein, Trockenbeerenauslese, Late Harvest
  • Stilton – Sauternes, Vintage Port
  • Gorgonzola – Ruby Port, Gewürztraminer
  • Prussia ir panašaus stiliaus – Chianti, Syrah
  • Manchego – Malbec, Tempranillo, Garnacha, Rose
  • Avies pieno sūriai – raudonieji iš Chote du Rhone, Priorat regionų
  • Cheure, ožkos pieno sūriai – Sauvignon Blanc, Grüner Veltliner, Chenin Blanc
  • Parmezanas – Nerdo d’Avola, Montepulciano d’Abruzzo, Chianti Reserva
  • Edam, Gouda, Maasdam – Shiraz, Malbec, Monastrell
  • Pecorino – Zinfandel / Primitivo
  • Čederis – Cabernet Sauvignon, Syrah
  • Jarlsberg – Merlot raudonas, pusiau saldus Riesling
  • Pecorino – Chianti

Paminėtų vynų rodyklė:

Baltieji vynai:
  • Sauvignon Blanc
  • Pinot Grigio / Pinot Gris
  • Grecco di Tuffo
  • Chardonnay
  • Muscadet
  • Gewürztraminer
  • Grüner Veltliner
  • Chenin Blanc
  • Riesling
Raudonosios:
  • Pinot Noir
  • Chianti
  • Syrah / Shiraz
  • Tempranillo
  • Garnacha
  • Nerdo d’Avola
  • Montepulciano d’Abruzzo
  • Malbec
  • Monastrell
  • Zinfandel / Primitivo
  • Cabernet Sauvignon
Saldieji vynai:
  • Sauternes
  • Eiswein
  • Trockenbeerenauslese
Pastiprintas vynas:
  • Portas (White, Ruby, Vintage, LBV, Tawny)
Komentarų dar nėra

Palikite komentarą