Pjauti, laužti, plėšti, trupinti, skusti ar skaldyti? (PLIUS sūrių peilių gidas)

Pjauti, laužti, plėšti, trupinti, skusti ar skaldyti? (PLIUS sūrių peilių gidas)

Kaip žinia, esti nesuskaičiuojamas kiekis sūrių rūšių. Dauguma jų skiriasi ne tik savo skoniu, tekstūra, bet ir pateikimu. Mat, pritaikius tinkamą būdą patiekti sūri, jo skonis suintensyvėja ir atsiskleidžia.

Tad #myliusurį atsako į Hamletinį sūrio klausimą: ką daryti su sūrio gabalu? Jį pjauti, laužti, plėšti, trupinti, skusti ar skaldyti? Akivaizdu, jog vien rankų čia nepakaks, tad pridedame ir sūrių peilių gidą!

Sūrių pjaustymo ypatumai

Skirtingiems sūriams – skirtingi peiliai. Jų įvairovė beribė, nuo peilių – siūlų ir trikampio formos skaptuoklio ar tuščiavidurio peilio geriausiai tinkančio pjaustyti minkštesnius sūrius.

Dažniausiai rekomenduojama kietąjį sūrį suskaldyti, o minkštesnį – pjaustyti riekelėmis arba kubeliais.

Pvz.:

  • Memel blue – vieno kąsnio kubeliais arba trupinti
  • Mozzarella – plėšyti arba supjaustyti riekelėmis
  • Prussia – pjaustyti plonomis riekelėmis arba kubeliais
  • Žalgiris – skaldyti arba laužyti

Išsamus sūrių pateikimo (laužti, pjauti, skaldyti ar plėšti) gidas

1.Pjauti

Pjaustymui skirtus sūrius atpažinsi pagal formą arba kietumą. Pjaustyti sūrius rekomenduoju tada, kai jie yra apvalios formos arba pusiau minkšti. Tarkim, sūriai su mėlynaisiais arba baltaisiais pelėsiais turi sau skirtus peilius, tad Camembert ar Brie skaniausia būtų pjaustyti kaip pyragą, o sūrius su mėlynaisiais pelėsiais ­– kvadratiniais arba stačiakampiais gabalėliais.

Puskiečiai sūriai taip pat turėtų būti pjaustomi – kai kurie kubeliais, kai kurie plonomis riekelėmis. Kaip pavyzdžiui, Maasdam sūris bus gardžiausias pateiktas kubeliais, o Bergkäse (vokiškas kalnų sūris) mažais stačiakampiukais arba riekelėmis.

Kai kuriuos kietuosius sūrius (ypač mažai brandintus) siūlau taip pat pjaustyti. Jiems geriausiai tiks riekelės forma.

2.Laužti

Kietieji sūriai skiriasi savo brandinimo laiku, tad kai kuriuos, ypač mažai brandintus kietuosius sūrius rekomenduočiau pateikti pjaustytus riekelėmis, o ilgiau brandintus –  laužyti. Kaip pavyzdiui, šveicarišką Griujerį, itališkus Pecorino ar Grana Padano.

Tavo vakarėlio stalą tikrai papuoš pjaustyti bei laužyti įvairiomis formomis ir suberti ant medinės ar marmūrinės lentelės kietieji sūriai.

3.Plėšti

Į šitą klausimą atsakymą rasi lengviausiai! Gerai pažįstami sūriai, kaip Mozzarella ar Burrata – minkšti ir šviežūs, skaniausiai susivalgys plėšyti. Karvės ar ožkos pieno šviežūs sūrius rekomenduoju taip pat plėšti, o tuos, kurie būna itin švelnios kreminės konsistencijos, net primenančius varškę, galima kabinti tiesiog šaukšteliu.

4.Trupinti

Trupinimui skirti sūriai yra taip pat minkštos konsistencijos, tačiau labiau susifermentavę nei šviežūs sūriai. Kaip pavyzdžiui, Fetos tipo sūris ar sūris su mėlynuoju pelėsiu.

5.Skusti

Labai kietus sūrius siūlau skusti specialiu peiliu arba vaisių – daržovių skustuku! Plonos sūrio drožlės tinkamai pagardins makaronų patiekalus, risotto ar jautienos carpaccio. Eksperimentuok ir išmėgink brandintus Pecorino, Grana Padano, Asiago ar lietuviškąjį „Žalgiris”.

6.Skaldyti

Skaldymui labiausiai tinka kietesni, gurmaniški sūriai. Dažniausiai skaldytus sūrius pateikiu prie vyno ir alaus degustacijos. Tai trapios, lūžtančios strūktūros sūriai, tokie kaip: Asiago ar Pecorino Romano.

Peilių įvairovė

Peiliai, skirti labai minkštiems arba šviežiems sūriams:

Peilis – siūlas (Cheese wire)

Sūrio viela geriausiai tinka minkštiems sūriams (pvz. šviežia Mozzarella, Burrata) pjaustyti be smulkinimo. Jis taip pat gali būti naudojamas su pusiau minkštais sūriais.

Ilgas sūrio peilis (Pronged Cheese Knife)

Šis daugiafunkcinis peilis puikiai tiks minkštiesiems sūriams (pvz. Brie) pjaustymui. Tokį peilį gali naudoti ir kietesniems sūriams, o antgaliu pasmeigti nusižiūrėtą sūrio gabaliuką.

Minkšto sūrio peilis (Soft Cheese Knife)

Minkštojo sūrio peilių skylės pjaustymo metu išlaiko sūrį prie peilio, tad galėsi lengvai išgauti norimą sūrio formą. Geriausiai išgaunamas rezultatas su minkštaisiais ir pusiau minkštaisiais sūriams (pvz. Camembert).

Peiliai, skirti tepamiems, pusiau minkštiems bei puskiečiams sūriams:

Peilis sūrio užtepimui (Cheese Spreader)

Šis suapvalintas peilis naudojamas minkštiems, plaunamiems sūriams ar sūrio skonio užtepėlėms.

Cheddar Cleaver (Cheddar Cleaver)

Šis sūris yra toks mėgstamas ir populiarus, kad jo garbei yra specialiai sukurtas ir peilis! Jį taip pat gali naudoti įvairiems kietiems ar pusiau minkštiems sūriams pjaustyti.

Plokščias sūrio peilis (Flat Cheese knife)

Tai mažesnis skaldytuvo stiliaus peilio variantas. Šis plokščias sūrio peilis yra dar vienas  daugiafunkcinis įrankis pusiau minkštam ir kietajam sūriui paruošti.

Sūrio plokštuma / skustukas (Cheese plane) 

Šis įrankis – sūrininkų mėgstamiausias! Jis yra naudojamas ploniems sūrio gabalėliams atriekti. Geriausiai tinka pasirinkus pusiau minkštą (Fontina ar Havarti) ir pusiau kietą (Gouda, alpine-style ar Maasdam) sūrio rūšį.

Peiliai, skirti kietiesiams sūriams:

Pjovimo peilis (Chisel knife)

Patogiausia naudojant šios formos peilį smulkiai supjajustyti minkštą sūrį, skusti kietajį sūrį ar tiesiog sukapoti jį į kubelius.

Parmezano peilis (Parmesan knife)

Šio peilio ašmenys gali lengvai suskaldyti kietuosius sūrius, tokius kaip Parmezanas, tad su juo galima lengvai improvizuojant išgauti įdomias vieno kąsnio formas.

Sūrio tarka (Cheese grater)

Ko gero geriausiai atpažįstamas sūrio smulkinimo įrankis! Net neabejoju, kad dauguma jį turite savo virtuvėse ir žinote, kad puikiai tarkuoja pusiau ir kietuosius sūrius.

Keli patarimai pateikinat sūrį:

  • Sūrį ragauk kiek atšilusį, kambario temperatūros, maždaug 16 – 18 laipsnių. Tokiu būdu ragaujamo sūrio konsistensija pagėrėja ir kas be ko aromatas suintensyvėja, skonis tampa išraiškingesnis.
  • Sūrį pateik induose, kuriuose nepasikeičia sūrio skonis. Pavyzdžiui ant medinės lentelės, marmuro, stiklo, porceliano arba plastiko paviršiaus.
  • Sūrį drąsiai gali valgyti rankomis arba naudoti smeigtukus.
Komentarų dar nėra

Palikite komentarą