Sūriai, puikiai tinkantys desertams

Sūriai, puikiai tinkantys desertams

Sūris kaip vyno palydovas, sūris ant picų, sūris su pasta, sūris sumuštiniuose ir sūris kaip užkandis. Tačiau yra dar viena forma, kurioje sūris puikiai atsiskleidžia. Tai – desertai. Visame pasaulyje populiarus sūrio pyragas („cheesecake“) nėra vienintelis saldumynas, kurio sudėtyje yra sūrio. Nuo saldainių iki ledų, nuo tortų iki įvairių kepinių.

#myliusurį dalinasi sūriais, kurie puikiai tinka desertams.

Pasaulio pirmos vietos prizininkė – maskarponė

Sunku sutikti žmogų kuris neragavęs deserto su maskarponės sūriu. Itališkų šaknų turinti maskarponė neabejotinai populiariausias sūris ruošiant desertus. Prisiminkime Italijos pasididžiavimą – tiramisu, tikriausiai ne vienas įvardytų pastarąjį, o galbūt ir patį maskarponės sūrio tortą vienu mėgstamiausių saldumynų.

Maskaponė itin puikus ingredientas ruošiant saldžius patiekalus. Ji yra minkštos kreminės tekstūros, o tai ypatingai svarbu norint gauti geros konsistencijos kremą. Vis tik maskarponė yra ganėtinai riebi – 80% ir daugiau riebumo. Ruošiant kremą tortui ar kitam desertui iš maskarponės sūrio, jį galima gardinti įvairiais priedais, taip suteiksite jam papildomo šarmo. Pati maskarponė yra gan lengvo ir neutralaus skonio. Įdėkite pistacijų, „praline“ pastos ar įmaišykite trintos vaisių tyrės, bus tiesiog tobula.

Elegantiškoji rikota arba klasikinė lietuviška varškė

Šis sūris maskarponei nusileidžia savo lengvumu, jis yra žymiai liesesnis nei maskarponė. Rikota žymiai lengvesnė ir labiau tinkama tiems, kas mėgsta lengvesnius desertus. Pasak sūrio ekspertų, rikota techniškai nėra sūris, nes gaminamas ne iš pieno, o iš išrūgų, kurios liko po sūrio gamybos. Tad desertuose, kuriuose naudojama rikota, jį būtų galima keisti lietuviška varške, taip išgaunant naujų skonių variacijų ir desertų improvizacijų.

Varškė gaminama iš karvės pieno, o rikota tradiciškai iš ožkos, avių pieno išrūgų (tačiau galimas variantas ir iš karvės pieno išrūgų). Varškės apkepas gali tapti rikotos apkepu, o varškės spurgytės su karamele ar uogomis – rikotos sūrio spurgytėmis.

Lyg mėlynojo kraujo aristokratas – sūris su mėlynuoju pelėsiu

Iš visų minėtų sūrių, didžiausio gurmano ir „aršiausio” sūrio titulą laimėtų sūris su mėlynuoju pelėsiu (#myliusuri dažniausiai naudoja jo lietuvišką versiją „Memel Blue”).  Jis – išskirtinio skonio. Sūrį galima laikyti truputį įnoringa primadona, kurios nepakviesi į eilinį pasimatymą. Desertams jis suteikia pikantiškumo bei malonaus sūrumo. Sūris puikiai dera su obuoliais, kriaušėmis, persikais, tad stenkitės jį integruoti ten, kur dominuoja šie vaisiai. Drąsiai galima kepti pyragus, o mėgstantiems eksperimentuoti – daryti ledus. Šis sūris puikiai dera su figomis, tad desertų gali tapti figų bei sūrio kombinacija. Jis ne tik puikiai dera su vaisiais, bet tinkamas ir su uogomis (ypač braškėmis) bei riešutais. Tad riešutiniai desertai yra dar viena neatskleista šio sūrio išnaudojimo erdvė.

Memel blue taip pat tinka ledams gaminti.

Dalinuosi receptu (jį sudėsiu į receptų kategoriją).

Ledai su mėlynojo pelėsio sūriu

Kietasis sūris

Kietieji sūriai yra ta rafinuota skonio nata saldumynų sudėtyje, kuri suteikia aitroko skonio bei kvapo. Kietasis sūris tinkamas gardinti ledus, integruoti į šokoladus ar šokoladinius saldainius.

Interpretacijos galimos nuo tradicinio parmezano iki ne tokių druskingų bei mažiau brandintų kietųjų sūrių.

Modernumo prieskonis – ožkos sūris

Ožkos sūris tiesiog klasiškai dera su burokėliais, o jeigu juos karamelizuosime ir sudėsime į pyragą – gausime puikų kepinį. Šis taip pat pakankamai įnoringas sūris puikiai dera su tamsiomis uogomis, tokiomis kaip vyšnios, trešnės ar juodieji serbentai. Tad pyragėliai ruošti su šiuo sūriu, traškia tešla ir minėtų uogų džemai bus ištieks puikūs. Ožkos sūrį drąsiai galima derinti su kriaušėmis. Tartaletė su ožkos sūriu – džiuginanti klasika.

 

Komentarų dar nėra

Palikite komentarą