TOP 5 sūriai, kuriuos visuomet verta turėti šaldytuve

TOP 5 sūriai, kuriuos visuomet verta turėti šaldytuve

Sūrių pasaulis be galo įvairus. Yra sūrių skirtų tam tikroms progoms, yra sūrių skirtų kasdienai. Vieni labiau mėgsta kietuosius, kiti minkštuosius. Na, su sūriais, kaip ir su visais pasaulio dalykais. Juk yra suknelių progoms, ir yra kasdienai. Vieni labiau mėgsta pomidorus, kiti agurkus. Vieni vairuoja Audi, o kiti myli Volvo.

Taip ir čia – kiekvienas jūsų, kiekvienas jūsų draugas ar kiekvienas jūsų šeimos narys turi mėgstamą sūrio rūšį. Be to, nors visi sūriai skirti valgymui, visgi yra kelios sūrių kategorijos, kurias galėsite panaudoti įvairiems patiekalams ar užkandžiams.

Tad šio straipsnio tema trumpa, aiški ir patarianti: kokius 5 sūrius verta turėti šaldytuve, kad:

  1. Įtiktumėte kiekvienam šeimos nariui ar užsukusiam draugui
  2. Galėtumėte eksperimentuoti
  3. Ir visuomet turėtumėte po tinkamiausią sūrį patiekalams gardinti

TOP  5 sūriai: kiekvienam šeimos nariui po sūrį:

I. Tėčiui – subtilusis puskietis Masdaam. Tai olandiškas karvės pieno sūris, švelnaus, sviestiško ir riešutus primenančio skonio bei aromato. Maasdam sūris brandinamas specialiomis sąlygomis du mėnesius. Sūryje išsidėsčiusių akių atsiradimą lemia sūrio nokinimo mikroorganizmų kultūros.

Derinys. Nepatikėsite, kaip jis puikiai dera su kava! Drąsiai galite dėti ir į įvairius patiekalus: pasta, omletą (čia receptas), gardinti sumuštinius. Pateikiant užkandai, Masdaam derės su rūgštesne uogiene: vyšnių, šaltalankių. Man, bene tobuliausias derinus su agrastais.

II. Mamytei – varškės sūris. Itin populiarus Rytų Europos virtuvėse minkštasis sūris. Jis gaminamas iš spaustos varškės. Varškės sūris tradiciškai pasižymi rūgštumu ir trapumu, tačiau iš natūraliai saldaus pieno jis gaminamas ir salstelėjusio skonio. Šio sūrio gamyboje, skirtingai nuo kitų sūrių, nereikia šliužo fermento (pramoninis produktas, gaunamas iš jaunų gyvulių skrandžių, naudojamas sutraukti sūriui).

Derinys. Varškės sūris dažniausiai naudojamas sumuštiniams. Jis puikiai dera ir vietoj deserto. Varškės sūris klasiškai valgomas su medumi, tačiau puikiai su saldesne, raudonų uogų uogiene: braškių, aviečių. Išties, pabandžiau, ir man labai patiko varškės sūris su mėlynėmis, gervuogėmis ar jų džemais.

Kitas sprendimas – jį kepti. Ant keptuvės, orkaitėje, griliuje ar tiesiog lauže. Kaip ir su kuo jį marinuosite, kokiomis žolelėmis gardinsite ar kokiais prieskoniais įtrinsite – užduotis jūsų fantazijai.

III. Ir sesei, ir močiutei – sūris su mėlynuoju pelėsiu – tai drėgnas ir riebus sūris. Mėlynasis sūris turi daug rūšių, gaminamas iš avies arba karvės pieno (rokforas, gorgonzola, Memel Blue, stiltonas ir kt.). Jis yra kreminės spalvos su mėlynais bei žaliais pelėsių elementais. Išsiskiria stipriu kvapu bei subtiliu skoniu, jaučiamas žolelių ir sviesto poskonis.

Derinys. Mėlynasis sūris pagardins makaronus, picas, salotas, puikiai tinka padažams ir šiaip yra labai draugiškas įvairiems deriniams. Pateikiant kaip užkandį, jis tiesiog idealiai draugauja su persikais, nektarinais ar viskuo, kas iš jų. Tinka su riešutais, džiovintais obuoliais. Gal kiek neįprasti, bet puikūs deriniai su braškėmis ir net avokadu.

IV. Vyrui. Kietasis sūris „Prussia“– švelnaus aromato ir skonio kietasis sūris. Gaminamas iš karvės pieno, jaučiamas pasterizuotos saldžios grietinėlės poskonis. Nokinimo metu padengiamas juoda sūrio danga leidžiančia sūriui natūraliai sunokti. „Prussia“ trumpiausiai nokinama tris mėnesius.

Derinys. Šis sūris ne tik puikiai tinka prie vyno (kaip ir visi kiti), bet ir prie viskio.  Įvairiems patiekalams suteikia pikantiškumo, o mano atradimas – sumuštinis. Jo receptu dar pasidalinsiu.

V. Sau ir visiems. Mocarela – itališka klasika. Šis baltas sūris kilęs iš Kampanijos regiono, daugelį metų buvo gaminamas tik iš buivolės pieno. Visgi išaugus paklausai, mocarela pradėta gaminti ir iš karvės pieno. Šio sūrio gamybos procesas itin sudėtingas. Mocarela gaminama sūrio masę sukant, tampant ir pjaustant tol, kol susidaro sluoksniuota struktūra. Mocarela minkšta ir švelnaus, stipriai jaučiamo pieno skonio.

Derinys. Vienas populiariausių ir idealiausių mocarelos draugų – pomidorai, bazilikai ir tyras alyvuogių aliejus. Bet aš su ja tiek eksperimentuoju, kad derinu ir su figomis, ir su kiviais, dedu į netikėtus troškinius, derinu net su saldžiomis bulvėmis ir humusu.

DAUGIAU DERINIŲ RASITE ČIA.

https://myliusuri.lt/2018/07/29/suriu-lenta-kuriai-neimanoma-atsispirti/

Tad ir jums linkiu – drąsiai eksperimentuokite ir būkite pasiruošime patenkinti kiekvieno šeimos nario poreikius ir pagerinti kiekvieno patiekalo skonius.

Čyz!

Komentarų dar nėra

Palikite komentarą